Fest För Och Gör Inte

>>Fest För Och Gör Inte

Fest För Och Gör Inte

2018-04-20T11:43:52+00:00

Det är många av oss som älskar en bra, välorganiserad julfest i firman. Då kan företaget utbringa ett “tack” till sin personal och personalen får en chans att varva ned. Dock kan det vara värt att komma ihåg att man som företag och personal har ett ansvar också när saker och ting utspelar sig utanför arbetsplatsen. Här är några tips.

 

Råd till företag

Policies & procedurer När förberedelserna för julfesten på kontoret är gjorda, ta då chansen att påminna personalen om företagets policies och procedurer. Lägg vikt vid att varje incident som bryter mot företagspolicy blir behandlat på samma sätt, som om de skedde i företagets lokaler under normal arbetstid.

Betona att allvarlig vanskötsel kommer behandlas i linje med företagets disciplinära förfaranden, vilket i vissa fall kan leda till uppsägning.

Viktigt, sker någon disciplinär händelse vid en julfest, se till att du behandlar den snabbt och rättvist, i linje med uttalad företagspolicy.

Alkohol. Du bör även påminna personalen om att alkohol ska intas ansvarsfullt vid kontorsfester. För att hjälpa till att undvika alkoholmissbruk, se till att en hel del icke-alkoholhaltiga drycker och mat finns att tillgå och att man kommer åt dem enkelt. Utöva inga påtryckningar på personalen att dricka alkohol. Fler tips kring alkoholanvändning finns på www.drinkaware.ie

Omsorgsplikt. Som arbetsgivare, behöver du komma ihåg att du har omsorgsplikt gentemot dina anställda och därför ansvarar för att de tar sig hem helskinnade. Uppmuntra därför anställda att förboka taxi.

Ge dem ett val Vill en anställd inte gå på julfesten, på grund av personliga eller religiösa övertygelser, ska detta val respekteras av arbetsgivaren.

Råd till personalen

Försök att delta.  Även om du hatar tanken på att spendera en hel kväll med folk du jobbar med varje dag, är det en god idé att visa upp sig. Det visar att du är del av gruppen.

Klä dig inte olämpligt. Och klä dig professionellt. Lokalen bestämmer klädkoden så se till att du känner till den. “Kvinnor råds att hålla sig ifrån åtsmitande klänningar, djupa urringningar eller tighta byxor”, enligt Pamella Holland expert på vett och etikett i arbetslivet. Och, män “bör undvika att knäppa upp mer än två knappar på sina skjortor och att bära skjortor som visar upp deras muskler”.

Fjäska lite. Detta är ett bra tillfälle att prata med folk du inte träffar på dagligdags och, såklart, chefen. Detta kan vara till hjälp i långa loppet för skapandet av allianser, få saker gjorda eller höja din profil. Men…

… Prata inte om jobbet. Vill du bli sedd som tråkmånsen på kontoret? Kontorsfesten är en chans att lära känna människor som människor snarare än som ‘Revisor Rickard’.

Drick med måtta. Överdrivet drickande är största anledningen till att kontorsfester utsätts för ‘incidenter’. Kom ihåg att detta inte är ett sprintlopp utan en maraton och att du förmodligen har en lång kväll framför dig. Men det är tänkbart att du när du inser detta redan satt i dig nog alkohol för att sänka ett slagskepp och inte är vid dina sinnens fulla bruk. Håll dig inom gränserna, drick långsamt eller växla mellan alkohol och vatten och, om det redan har gått för långt, gå då över till läsk och köttfärspaj. Och stå emot frestelsen att ge dig på tequila shots eller “flaming Drambuie” om du inte vill riskera att tappa mer än bara hämningarna!

Stöt inte på någon kollega. Några timmar in och efter att några öl har sänkts kan till och med Berit från kreditupplysningen se gudomlig ut. Men innan du styr kosan rakt mot den där personen du vilat ögonen på i åratal, gör dig själv tjänsten, att du stannar upp och tänker, ‘Är det här en bra idé?’ ‘Troligen inte, är förmodligen svaret.

Håll tungan rätt i mun. Anledningen till att du är här på julfesten är att du har ett jobb att gå till. Låt bli att säga sådant som du inte hade sagt en vanlig arbetsdag.

Lämna inte för tidigt. Möjligt att sänka Tequila in på småtimmarna med tjejerna på HR är roligare än festen på din avdelning, men, har du inte gjort bort dig totalt, så håll dig kvar i alla fall ett par timmar även om det här är tråkigaste festen du varit på. Det är ändå så att det är chefen du behöver imponera på om det handlar om befordran.

Framförallt ska du njuta av festen. Sträva efter att bli ihågkommen av rätt anledningar snarare än på grund av lustfyllda upptåg eller att du dansar som David Brent. Som den store mannen i “The Office” uttryckte det, när någon ställde frågan hur han skulle vilja bli hågkommen, svarade han: “Helt enkelt, som, mannen som fick alla att le.”

Ha kul OCH håll dig på säkra sidan.